fbpx

Browar Lubicz poleca znane z dobroci
Piwa swoje, niepasteryzowane, niefiltrowane, z naturalnych składników wyłącznie warzone.

"Jakość nigdy nie jest dziełem przypadku, jest rezultatem dobrych intencji, szczerego wysiłku, odpowiedniego kierunku, umiejętnego wykonania, oznacza mądry wybór spośród wielu alternatyw."

- William A. Foster

Lubicz

Leżak

Orzeźwiające piwo dolnej fermentacji

Nasze piwo typu „Lager” charakteryzuje się wydłużonym okresem leżakowania, szlachetną chmielową goryczką i wyraźnym chmielowym aromatem o intensywności od średniej do wysokiej. Wysokie nasycenie sprawia, iż sięgając po kolejny łyk odczujecie Państwo subtelne szczypanie w język. Zawdzięczamy to dwutlenkowi węgla powstałemu w czasie fermentacji i długotrwałego procesu leżakowania, podczas którego drożdże zamieniły cukier ze słodu w alkohol i dwutlenek węgla.

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Zamów online

Lubicz

Pszeniczne

Piwo pszeniczne górnej fermentacji

Piwo górnej fermentacji typu „Hefeweizen” (hefe-drożdże, weizen-pszenica). Cechą charakterystyczną naszego piwa jest intensywny aromat banana zrównoważony nutą goździkową i estrami owocowymi. Tekstura smaku pochodząca od pszenicy wpływa na odczucie kremowości i pełności, które może przedłużyć się do lekkiego, ostrego finiszu spowodowanego wysokim nagazowaniem. Drożdże sprawiają, iż piwo wydaje się bardziej treściwe niż jest w rzeczywistości. Piwo jest chmielone subtelnie delikatnymi odmianami chmielu, co powoduje, iż nuty chmielowe są niewyczuwalne.

Składniki: woda, słód: pszeniczny jasny, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,6° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Zamów online

Lubicz

Marcowe

Złociste piwo dolnej fermentacji

Piwo o barwie ciemniejszej niż nasze piwo Leżak, którą zawdzięczamy temu, że podczas produkcji piwa użyliśmy obok słodu pilzneńskiego także słodu monachijskiego. Starania naszego piwowara podczas całego procesu warzenia zaowocowały uzyskaniem piwa o ciekawym pełnym smaku. Nazwa piwa pochodzi z czasów kiedy do chłodzenia używano lodu uzyskanego z zamarzniętych stawów i jezior. Ostatnie lody pozyskiwano właśnie w marcu. Wtedy warzono ostatnie piwo marcowe i trzymano je do września, kiedy rozpoczynał się w Monachium Oktoberfest, gdzie to piwo jest serwowane od XIX wieku. Dzięki temu, piwo to otrzymało drugą nazwę Oktoberfestbier.

BRĄZOWY MEDAL Golden Beer Poland 2015

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzeński, monachijski, karmelowy, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolne fermentacji.

Ekstrakt: 13,8° Plato
Zawartość alkoholu: 6,5% Objętości

Zamów online

Lubicz

American Pale Ale

Intensywnie chmielone piwo górnej fermentacji

Lubicz APA to nasze charakterne piwo o dość mocno wyczuwalnym aromacie amerykańskich chmieli. Chmielenie na zimno powoduje, iż po każdym łyku można poczuć jego cytrusowy charakter oraz chmielowe nuty. O bursztynowej barwie i z pianą długo utrzymującą się na powierzchni. Lubicz APA z racji swojej lekkości i powściągliwości jest niezwykle pijalne, lekkie i orzeźwiające o każdej porze roku.

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, zakwaszający, chmiele: polskie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,6% Objętości

Zamów online

Lubicz

American
India Pale Ale

Intensywne doznania smakowe

Nasze nawiązanie do rewolucyjnego nurtu intensywnie chmielonych piw, który przywędrował do nas zza oceanu. Styl ten prezentuje wszystkie walory amerykań­skiego chmielu. Pierwsze skrzypce w aroma­cie grają intensywne nuty cytruso­we oraz żywiczne, w smaku dominuje zaś solidna, szlachetna goryczka, skontrowana słodową pełnią i akcentami chlebowymi. Całości dopełnia lekkie alkoholowe rozgrzanie. Lubicz AIPA to bez wątpienia piwo dla ludzi lubiących intensywne doznania smakowe.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy ciemny, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: niemieckie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,4% Objętości

Lubicz

Summer Ale

Aksamitny smak i letnie orzeźwienie

Lubicz Summer Ale to nasza odpowiedź na upalne lato, która zapewnia maksymalne orzeźwienie. Pierwsze skrzypce grają tu delikatna goryczka oraz soczysty aromat chmielowy. Zastosowane odmiany chmielu wnoszą nuty smakowo-zapachowe owoców takich jak: mango, marakuja, ananas. Lekkie, jasne piwo, świetnie gaszące pragnienie, urzekające egzotycznym smakiem.

Składniki: woda, słody: jęczmienny: Pale ale, monachijski, zakwaszający, pszeniczny jasny, chmiele: polskie i amerykańskie, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 10° Plato
Zawartość alkoholu: 4% Objętości

Lubicz

Ciemne

Ciemne piwo dolnej fermentacji

Lubicz Ciemne zostało wyprodukowane przy użyciu specjalnej kompozycji słodów jęczmiennych: pilzneńskiego, monachijskiego, karmelowego, aromatycznego. Podczas całego procesu warzenia nasz piwowar dołożył wszelkich starań w celu uzyskania wspaniałego, klarownego piwa o ciemnobrązowej barwie z rubinową poświatą. Delikatny słodowy i chmielowy aromat oraz nieco karmelowy smak dopełniają całości. Nierozłącznym walorem naszego piwa jest długo utrzymująca się piana o barwie od lekkokremowej do bardziej intensywnej.

ZŁOTY MEDAL Golden Beer Poland 2015 

Składniki: woda, słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, karmelowy, aromatyczny, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 5,1% Objętości

Lubicz

Białe

Z ozimej pszenicy z gorzką pomarańczą i kolendrą

Warzone z dodatkiem ozimej pszenicy niesłodowanej, słodu jęczmiennego, słodu pszenicznego, świeżo zmielonych skórek cytrusowych curacao oraz kolendry. Lekkie i niezwykle orzeźwiające. Ze względu na brak filtracji i dodatek niesłodowanej pszenicy sprawia wrażenie mleczno-waniliowego, lekko kremowego. Finisz jest wytrawny, ale nie gorzki, z nutą cytruso­wości i słodu pszenicznego. Zarówno aromat jak i goryczka pochodząca od chmielu są niemal niewyczuwalne i nie burzą owocowo-korzennego charakteru piwa.

Składniki: woda, pszenica: niesłodowana, słód: pszeniczny jasny, jęczmienny: pilzneński, zakwa­szający, kolendra, skórka pomarańczy, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże górnej fermentacji.

Ekstrakt: 11,8° Plato
Zawartość alkoholu: 5,1% Objętości

Lubicz

Bok

Karmelowo palone

Wysoki ekstrakt oraz moc Boka zapewniają bardzo bogate odczucia smakowe. Alkohol nie jest dominujący w smaku, a piwo posiada właściwości rozgrzewające. Wiodącą rolę odgrywa właśnie słód w delikatnie przypalonej tonacji karmelowej, nie wpadając jednakże w mocno prażone nuty, które są stonowane. Na podniebieniu pozostaje delikatna słodowo-karmelowa słodycz stonowana subtelną goryczką alkoholowo-chmielową o zróżnicowanej intensywności.

Składniki: woda, słód: jęczmienny pilzneński, monachijski, karmelowy, palony, zakwaszający, chmiele: polskie i niemieckie, drożdże dolnej fermentacji.

Ekstrakt: 16,5° Plato
Zawartość alkoholu: 7,0% Objętości

Lubicz

Zimowe

Ogrzewa duszę i ciało

Lubicz ZIMOWE to piwo na wyjątkowy czas w roku. Ciemne, z wyraźnym słodowym charakterem i zrównoważoną goryczką, wzbogacone o aromatyczne przyprawy korzenne i pachnące skórki pomarańczy. Charakterystyczne czekoladowe nuty idealnie komponują się z piernikami, suszonymi owocami i bakaliami.  W rezultacie stworzyliśmy piwo, które rewelacyjnie nadaje się na długie zimowe wieczory..

Składniki: woda, słody: jęczmienny: pale ale, czekoladowy, melanoidynowy, aromatyczny, palony, pszeniczny: palony, płatki żytnie, chmiele: polskie i niemieckie, przyprawy świąteczne, skórki pomarańczy słodkiej i gorzkiej, laktoza, drożdże górnej fermentacji

Ekstrakt: 12,5° Plato
Zawartość alkoholu: 4,4% Objętości

Piwo na wynos

Kup świeże piwo z krakowskiego browaru z odbiorem w naszym sklepie firmowym lub zamów online z dostawą do domu.
Sprawdź nasze aktualne promocje.


Sklep online

 

Oprowadzenie
po browarze


Dla grup zorganizowanych (minimum 10 osobowych) proponujemy degustację piwa połączoną z oprowadzeniem po browarze.

W skład pakietu wchodzi:

  • Historia browaru

  • Browar współcześnie

  • Degustacja piwa

  • Możliwość zamówienia specjalnego menu



W przypadku zainteresowania oprowadzeniem po browarze prosimy o kontakt:
Katarzyna Rodzaj
tel. +48 531 223 195
e-mail: katarzyna.rodzaj@browar-lubicz.com.pl



 

Birofilia

Kolekcjonerom proponujemy birofilia,
które uatrakcyjnią każdą kolekcję



kufle - (kufel 1 l w cenie 30 zł)
kufle do piwa Leżak, Marcowe lub Ciemne - (kufel 0,4 l w cenie 25 zł)
szklanki do piwa Pszenicznego - (0,5 l w cenie 25 zł za sztukę)
szklanki do piwa APA - (0,4 l w cenie 25 zł za sztukę)

Jeśli jesteście Państwo zainteresowani zakupieniem powyższych birofiliów prosimy o kontakt emailowy: info@browar-lubicz.com.pl lub zapraszamy bezpośrednio do naszego sklepu firmowego przy ul. Lubicz 17J w Krakowie



 

Daniel Huras

Główny piwowar



Od kiedy rozpoczął studia na kierunku Technologia żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie swoją przyszłość wiązał z browarnictwem. Zaangażowanie w działalność koła naukowego technologów fermentacji pozwoliło mu na zdobywanie praktycznych podstaw warzenia piwa: opracowywania receptur, dbania o zaopatrzenie w niezbędne surowce do produkcji piwa, a także o higienę instalacji oraz bieżące jej naprawy i modyfikacje.
Praca w Browarze na Jurze w Zawierciu i Browarze Zarzecze jeszcze w czasie studiów pozwoliły mu na zdobycie szerokiego doświadczenia i szczegółowe poznanie każdego funkcjonującego działu w tych browarach rzemieślniczych.
Pięć lat w Browarze Lubicz zaprocentowało doświadczeniem o nieprzecenionej wartości. Zapewnianie ciągłości produkcji, nadzór nad dokumentacją techniczną i procedurami oraz świetne zarządzanie zasobami browaru zaprocentowały powstaniem znakomitych jakościowo i smakowo piw.

Paweł Łaz

Piwowar



Studia na Uniwersytecie Rolniczym na kierunku Technologii Żywności zaszczepiły w nim pasję do piwowarstwa. Pierwsze kroki w browarnictwie stawiał warząc piwo w domu. Po eksperymentach na domowej warzelni przyszedł czas na rozwijanie pasji w browarze rzemieślniczym, gdzie pracował jako pomocnik piwowara, zdobywając doświadczenie w branży. Piwowarstwo domowe nadal jest inspiracją do poznawania i tworzenia nowych receptur, a praca w browarze Lubicz daje możliwości by rozwijać zainteresowania w dziedzinie technologii produkcji, fermentacji i procesu warzenia piwa na profesjonalnym sprzęcie.


Szanowny Kliencie,

  • Administratorem Pana/i danych osobowych jest Browar Lubicz Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, KRS nr 0000513329 (dalej Browar).
  • Cele, dla których Browar przetwarza Twoje dane osobowe to realizacja usługi/dostawy określonej zawartą z nami umową, jaką wykonujemy lub wykonywaliśmy na Pani/Pana rzecz lub pozostawanie w kontakcie handlowym w związku z zamiarem zawarcia takiej umowy, co na gruncie RODO stanowi nasz prawnie uzasadniony interes. Ponadto celem przetwarzania jest dochodzenie ewentualnych roszczeń objętych umową albo związanych z umową, a także udokumentowanie wykonania usługi/dostawy dla celów podatkowych. W przypadku, gdy wyraziłeś zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych i/lub profilowania Browar przetwarza Twoje dane w celu przesyłania Ci informacji marketingowych i ofert o swoich produktach i usługach oraz celu profilowania.
  • Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest umowa na usługę /dostawę określoną zawartą z nami umową, jaką wykonujemy lub wykonywaliśmy na Pani/Pana rzecz. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych wykorzystywanych w celach marketingowych i/lub profilowania jest Twoja zgoda. Jednocześnie informujmy, że zgoda może zostać w każdym momencie wycofana, a wycofanie zgody nie wpływa na ważność przetwarzania, które miało miejsce przed cofnięciem zgody.
  • Browar przekazuje dane osobowe następującym kategoriom podmiotów: Spółkom powiązanym osobowo lub kapitałowo z Browarem, spółce świadczącej usługi zarządzania, firmom świadczącym usługi wsparcia IT Browaru oraz dostarczającym oprogramowanie inf., firmom świadczącym usługi obsługi księgowej, transportowym i taksówkarskim w sytuacji zamówienia transportu lub przesyłki, kancelariom prawniczym, doradcom podatkowym.
  • Pani/a dane osobowe pozyskane w związku z zawartą umową o świadczenie usług/dostaw będą przetwarzane przez okres przedawnienia roszczeń podatkowych lub roszczeń cywilnoprawnych, w zależności które z tych zdarzeń nastąpi później, a pozyskane na podstawie zgody w celach marketingowych - przez okres ważności zgody na cele marketingowe i/lub profilowanie.
  • Ma Pan/i prawo dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
  • Dostęp do danych możliwy jest w siedzibie Browaru. Ponadto, Browar udostępnia adres email: info@browar-lubicz.com.pl za pomocą którego można kontaktować się w sprawie danych osobowych.
  • Browar nie zamierza przekazywać danych osobowych poza obszar EOG.
  • Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale wyjaśniamy, że bez nich wykonanie umowy na usługę /dostawę świadczoną przez Browar może okazać się niemożliwe lub utrudnione.
  • Browar podejmuje zautomatyzowane decyzje na postawie danych osobowych, w tym dokonuje profilowania, chyba że nie wyraziłeś zgody na profilowanie. Do profilowania wykorzystywane są historyczne dane osobowe, które Browar pozyskał w związku z świadczeniem na Twoją rzecz usług/dostaw.